sanghoku

brabbels & stuff…

Update 1: Plant of dier? Wat hangt er tegen ons raam?

Hallo,

Ik had dezelfde vraag ook gesteld aan Dirk Draulans, Vlaanderens meest mediagenieke bioloog. Hij raakte er zelf ook niet meteen uit, maar kreeg van Joris Gansemans (Natuurpunt) het volgende antwoord:

Na snelle rondvraag blijkt dat vensters (en zonnepanelen en grafstenen) een soort ecologische val kunnen zijn voor tal van waterinsecten. Het is dan ook meer dan waarschijnlijk dat het hier om eitjes van een waterinsect gaat (waterjuffer, eendagsvlieg,… – nog nader te bepalen) die het venster voor een vijver neemt en denkt daar eitjes te moeten leggen.
 
Achtergrond in het artikel dat aan deze mail kleeft en op
http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/227na6.pdf

 
Van welke soortgroep deze eitjes exact zijn, zoek ik nog even verder…
Dat had ik dus zelf niet kunnen raden. Gezien de grote populariteit van zonnepanelen, geeft me dat ook wel twijfels: Een ecologische technologie is daarom niet altijd goed voor de biologie?
Ook wel vreemd dat die diertjes het verschil niet merken tussen een horizontale en verticale vijver? Dat zette me wel aan het denken gisteren:
Wij lopen met voeten op de grond, en hebben een evenwichtsorgaan dat zich altijd weet te positioneren t.o.v. de zwaartekracht. Het is dus altijd duidelijk wat boven en onder is, zolang we op de grond staan. Dat systeem raakt wel in de war wanneer je in een scheef huis gaat rondwandelen. Het beeld van boven en onder verschilt dan van hetgeen je evenwichtsorgaan aanvoelt.
Deze beestjes vliegen doorgaans lustig in het rond. Zouden zij boven en onder dan enkel bepalen met visuele kenmerken, die dus relatief zijn t.o.v. hun eigen standpunt? Dat zou dan in theorie ook kunnen betekenen dat wanneer zij ondersteboven zouden vliegen, ze zich daar niet bewust van zijn, en een glanzend plafond dus ook als spiegelende vijver kunnen zien?
Zou dat een stap in de evolutie geweest zijn om bij vliegende dieren te experimenteren en hen het concept van ‘zwaartekracht’ te ontnemen? Dat kan misschien wel verklaren waarom vliegjes zo’n gekke bewegingen kunnen maken en wij, mensen, makkelijk ziek worden wanneer we in het rond gezwierd worden.
Stel dat wij geen besef of gevoel zouden hebben van zwaartekracht op zich, en er dus ook niet mentaal geremd door zouden zijn, wat voor technologische ontwikkelingen zouden we dan voortgebracht kunnen hebben?
Anyway, wanneer ik nog een update krijg hierover lees je het hier!
Wil je het hebben over hypothetische ontwikkelingen, of andere gekke dingen, je weet me te vinden!
Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: