sanghoku

brabbels & stuff…

USA – Dag 15: Mesa Verde & Arches

Vanmorgen opgestaan onder een blauwe hemel, maar wel fris zo op 2500m hoogte.

We zijn de klifwoningen van Mesa Verde gaan bezoeken. De Anasazi-indianen die hier woonden hebben in uitsparingen van de rotsen complete steden gebouwd. Heel indrukwekkend beeld, en doet denken aan Inca-mysteries 🙂
Eén van die steden is toegankelijk wonder bijkomende kosten, en is deels gereconstrueerd. De toegang tot deze steden was oorspronkelijk niet zo simpel als vandaag. Ze gebruikten geen ladders om tot boven te geraken, maar kapten kleine uitsparingen uit de rotswand waarmee ze naar boven konden klauteren, een beetje zoals een klimmuur.
Qua tijdsperiode: de overblijfselen die hier gevonden zijn dateren voornamelijk van rond 900-1300 na Christus. De tijd dat men in Europa burchten en kastelen, en indrukwekkende kathedralen oprichtte.
Tot op de dag van vandaag weet nog niemand waarom ze daar ooit gaan wonen zijn, of de steden uiteindelijk verlaten hebben. Er is weinig water, en ze hebben ook amper vijanden waartegen ze zich moesten verdedigen of verschansen.


 

Na ons bezoek aan Mesa Verde zijn we naar het Arches National Park gereden. Dit relatief klein park is wereldbekend geworden met foto’s van opmerkelijke rotsformaties: stenen bogen, onnatuurlijk balancerende stenen, formaties waar je met wat verbeelding zowat eender wat in kan herkennen (wolkenkrabbers, mannetjes, piemels, …). Hoe die grillige vormen onstaan zijn kan je lezen in de link hierboven, maar het heeft iets te maken met ijs in de rotsscheuren wat uitzet in de winter en rotsblokken doet afspringen.
Het was al namiddag eer we hier waren, maar hebben toch al een voorproefje gekregen. Morgen gaan we hier zeker nog verder op ontdekkingsreis!

 

 

Zo, dat waren de hoogtepunten van vandaag zowat. We verblijven momenteel in Moab, een 4-straten-gat net ten zuiden van Arches. Meer dan hotels en restaurants vind je hier feitelijk niet, maar we hebben net toch heel lekkere sushi gegeten. Vooral hunne ‘Fiery Furnace’ was lekker: hot & crunchy 😉

Morgen nog een stuk van Arches doen, en dan een rit van 5u naar Tropic, nabij Bryce Canyon.

Philip & Davy

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: